Ga naar hoofdinhoud

Alfred KoolAlfred Kool (1956) is sinds 2011 strategisch (communicatie)adviseur bij Willis Towers Watson. Daarvoor was hij partner bij Kool, Baas & De Quelerij, een bureau voor strategisch communicatieadvies. Willis Towers Watson heeft de activiteiten en het team van KBDQ overgenomen. Alfred adviseerde en begeleidde de afgelopen jaren veel pensioenfondsen, uitvoeringsorganisaties en andere pensioengerelateerde organisaties op het gebied van communicatie, governance en strategie-ontwikkeling. Hij is al ruim 30 jaar werkzaam in diverse communicatiefuncties in de pensioenwereld, waaronder geruime tijd als directeur Corporate Communication van PGGM. Hij heeft met name de financiële wereld, óók internationaal, grondig leren kennen, zowel op pensioen- als op beleggingsgebied.

Alfred Kool gaf gastcolleges op de universiteit van Nijmegen en de Haagse Hogeschool en was kerndocent op de universiteit van Nyenrode. Momenteel is hij nog docent bij de Willis Towers Watson Academy. Daarnaast is hij bestuurslid van de Kring Pensioenspecialisten (KPS), lid van de redactieraad van PBM (Pensioen Bestuur & Management) en initiatiefnemer van de jaarlijkse PBM-Communicatieprijzen. Hij publiceert en presenteert regelmatig over communicatie- en governance-onderwerpen.

Ik ben in 1985 min of meer bij toeval in de pensioenwereld terechtgekomen. Al snel ontdekte ik dat pensioen voor iedereen relevant was, terwijl vrijwel niemand er interesse in had. Communicatief zag ik daar een uitdaging in, en dat is eigenlijk nog steeds zo. Door de jaren heen is er wel veel veranderd. We hebben in Nederland een robuust pensioenstelsel – wereldwijd nog steeds alom geprezen – maar het blinde vertrouwen daarin is sinds de crisis omgeslagen in een blind wantrouwen. Jarenlang niet indexeren en soms zelfs korten op pensioen is voor veel mensen een indicatie dat het niet goed gaat. Ik ben zeer gemotiveerd om mijn steentje bij te dragen aan herstel van vertrouwen in de deskundigheid binnen de pensioensector. Er ligt een grote verantwoordelijkheid om te zorgen dat ook toekomstige generaties kunnen rekenen op een toekomstbestendig en robuust pensioenstelsel. Naar mijn overtuiging zal communicatie daarbij een cruciale rol spelen.”

Back To Top