Ga naar hoofdinhoud

Roy KramerMr. Roy R. Kramer RA is ondernemer en directeur van het Nyenrode Center for Executive Education, de Toezicht Academie en het Center for Private Wealth. Roy doceert, adviseert en publiceert veel op bovengenoemde terreinen, waarbij hij zich met name ook bezig houdt met de (digitale) transformatie en wendbaarheid van de financiële sector.

Hij heeft in het verleden onder andere als consultant to the firm gewerkt voor PwC en KPMG en is tevens werkzaam als commissaris, arbiter en mediator. Roy is initiator en eindverantwoordelijk voor het Nyenrode Executive Pensions Program. Hij doceert daarin ook zelf en is eindverantwoordelijk voor diverse (maatwerk)programma’s voor de financiële- en pensioensector. Zijn passie voor de pensioensector is in 2007 ontstaan. Hij heeft geleerd en ervaren dat de intensiteit en complexiteit van zowel de sector als de dilemma’s daarbinnen vragen om kennis, kunde en zeker ook passie. Van buiten lijkt het saai, maar van binnen is het een unieke en prachtige sector, die worstelt met de transformatie, de eigen branding, wendbaarheid en vooral een helder kompas.

Blind vertrouwen is het. Je ‘geeft’ als het ware een deel van je geld af rond je 25e en ‘dat krijg je weer terug’ vanaf je (afgerond) 70e jaar. Een vertrouwensrelatie van meer dan 50 jaar en dat in een wereld die sneller verandert en digitaliseert dan we bij kunnen houden. De baan die je nu hebt, bestaat misschien over een paar jaar niet meer. Drie, vier jaar bij hetzelfde bedrijf en dan weer naar een ander. Alles verandert en het pensioenstelsel (nog) niet. Blind vertrouwen moet overgaan in  vertrouwen. Pensioenfondsen moeten alleen daarom al veel meer werken aan verbondenheid, (klant)relaties en gemeenschappen en daarmee ook aan vertrouwen en het letterlijk en figuurlijk centraal zetten van de deelnemer, in plaats van primair technocratisch en introvert te zijn. Die tijd is voorbij. Er wordt wel gesproken over sinking giants. Ik zie de sector als een sleeping giant, met grote potentie, die NU wakker geschud moet worden; het is al tijden twee voor twaalf.

Ik lever graag een bijdrage aan de discussie hoe we moeten gaan veranderen. De pensioensector werkt met enorme passie voor hun ‘deelnemers’, maar de deelnemers merken daar bijna niets van. Of zoals Marc van Eck het wel stelt: ‘klantverwachting zal de pensioenwaarde meer verhogen dan indexatie’.  Als we eens met een andere communicatie en een koersvast kompas zouden beginnen…”

Back To Top